Verotus muutosten kourissa? - Verofoorumi 11.2.2019


Verotus synnyttää aina keskustelua, kuumentaa joskus tunteita ja on kaikille tuttu osa yhteiskuntaa. Globalisaatio, uudet liiketoimintamallit ja teknologian kehitys lohkoketjuineen ovat tuoneet verotukseen uusia haasteita. Mitkä ovat juuri nyt verotuksen näkymät Suomessa ja muualla? Miten verotus on muuttumassa? Tule mukaan Verofoorumiin 2019, kuulemaan Suomen verohallinnon pääjohtaja Markku Heikuran sekä Oulun yliopiston ja kauppakamarin asiantuntijoiden näkemyksiä, ja osallistumaan keskusteluun verotuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta!

Paikka:  Oulun yliopisto, Saalastinsali, Pentti Kaiteran katu 1, linkki opaskarttaan (ruutu E12)
Aika:  Maanantai 11.2.2019 klo 14.30 - 16.15 (kahvitarjoilu klo 14.00 alkaen)
 

Ohjelma

14.00    Kahvia tarjolla
14.30

Tervetuloa

Pääjohtaja Markku Heikura, verohallinto:
”Verotus globalisaation sekä liiketoiminnan ja yhteiskunnan muutoksen kourissa”

Kommenttipuheenvuorot:

Professori Petri Sahlström, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu:
”Liiketoiminta globaalia – verotus lokaalia”

Varatuomari Pirjo Vaarala, Oulun kauppakamari:
”Yritysverotuksen uudistusesityksistä ja harmaan talouden torjunnasta”

16.15 Tilaisuus päättyy

Markku Heikura

Markku Heikura on johtanut Verohallintoa helmikuusta 2018. Sitä ennen hän toimi kahdeksan vuotta Verohallinnon tietohallintojohtajana. Tietohallintoa hän on johtanut myös VTT:llä, Valtiokonttorissa, Sinebrychoffilla ja Partek Betoniteollisuudessa.

Verohallinto on tietojen käsittely- ja asiantuntijaorganisaatio, jolla on viisi ja puoli miljoonaa henkilöasiakasta ja 300 000 yritysasiakasta. Lähes kaikki toiminta liittyy tietojärjestelmiin. Digitalisaatio muuttaa toimintaympäristöä: teollisuus, kauppa ja palvelubisnekset muuttuvat koko ajan, tieto ja raha liikkuvat useiden osapuolten kesken, verotus kansainvälistyy ja alustatalous tulee osaksi arkea. Yhteiskunnan tarvitsemien verotulojen varmistamiseksi Verohallinnon on kuitenkin saatava verotuksessa tarvittavat tiedot, joten automaatio, robotiikka ja keinoäly tulevat vääjäämättä osaksi Verohallinnon arkipäivää.

Heikura on ollut keskeisessä roolissa Verohallinnon digitaalisuuden kehittämisessä. Hän vastaa käynnissä olevasta verotusjärjestelmäuudistuksesta, toimii Tulorekisteri-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana, ollut käynnistämässä analyytikan ja Big Datan kehittämistä Verohallinnossa.

Heikura on ollut jo monta vuotta 100 it-vaikuttajaa -listalla. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri ja valmistunut Oulun yliopiston prosessitekniikan osastolta vuonna 1986. Heikura on aktiivinen luonnossa liikkuja ja harrastaa mm. pienriistan metsästystä ja perhokalastusta.
 

Petri Sahlström
Pirjo Vaarala

Petri Sahlström toimii Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa laskentatoimen professorina. Hänen tutkimuksensa käsittelee laskentatoimen ja rahoitusmarkkinoiden teemoja. Akateemisen johtamiskokemuksen lisäksi hänellä on mittava käytännön kokemus muun muassa hallitustyöskentelystä.

Varatuomari Pirjo Vaarala työskentelee yrittäjänä omistamassaan Vero ja Laki Vaarala Oy:ssä. Valmistumisensa vuonna 1984 jälkeen Vaarala työskenteli Verohallinnossa muun muassa esimiestehtävissä, Veronmaksajain Keskusliiton lakimiehenä, kansainvälisessä tilintarkastusyhteisössä KPMG:llä vero- ja lakiasiantuntijana ja EY:llä sekä asianajotoiminnassa. Vaaralan painopistealueina juridiikassa on koko hänen uransa ajan ollut ja on edelleen vero-oikeus ja yhtiöoikeus. Vaarala on kirjoittanut verotuksesta useita artikkeleita erilaisiin julkaisuihin ja opettanut vero- ja yhtiöoikeutta muun muassa tilintarkastajille ja kirjanpitäjille sekä muille veroasiantuntijoille.


Ilmoittaudu verofoorumiin 5.2. mennessä TÄSTÄ