Lämpimät elokuiset talousaamukahvit Olli Rehnin kanssa

11.8.2017

Lämpimät elokuiset talousaamukahvit Olli Rehnin kanssa

Kun Martti Ahtisaari Instituutin kutsut talousaamukahveille Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehnin kanssa ennen juhannusta lähetettiin, oli Suomen ja Euroopan taloudesta alkanut kuulua yhä lämpimämpiä viestejä. Yhä useammat tahot nostivatkin muuten viileän kesän mittaan kilvan ennusteitaan talouden kehityksestä. Nollakasvun ajatukset olivat mennen talven lumia.

Talousaamukahveille koulujen aloituspäivänä sankoin joukoin salin täydeltä saapunut ja kesän virkistämä väki sai tuumailla Rehnin kanssa Euroopan ja Suomen talousnäkymiä.

Olli Rehn kuvasi Euroalueen talouden kehitystä kolmella kovalla ja pehmeällä mittarilla, luottamusindikaattorien, luotonannon ja inflaation avulla – kaikki kolme kertovat tällä hetkellä hyvää Euroopan talouskehityksestä. Euroalueella Rehn totesi myös siirrytyn negatiivisesta positiiviseen kierteeseen esimerkiksi yrityslainoituksessa.

Suomenkin taloudesta Rehnillä oli positiivisia viestejä ja hän totesi Suomen Pankin ennustavan noususuhdanteen jatkumista - Suomen BKT nousee vihdoinkin yli vuoden 2008 tason. Joitakin huolenaiheitakin kuitenkin on, erityisesti kotitalouksien velkaantuminen mietityttää.

Kokonaisuutena tilaisuuden väki saattoi hyvinkin todeta että elokuinen talouden sato vaikuttaa varsin mukavalta.  Kun jatkossa huolehditaan reaalisesta kilpailukyvystämme, erityisesti osaamisesta, innovaatio- ja tutkimustoiminnasta sekä talouden rakenteiden uudistamisesta, ja eletään muutenkin sopivan järkevästi, voivat mukavat kelit jatkua. Tällaisilla kahveilla voisi käydä useamminkin!

Teksti: Sauli Sohlo
Kuvat: Pirjo Jaukkuri