Martti Ahtisaari Instituutin Huippufoorumi "Maailma Nyt!" 23.5.2018

2.5.2018

Martti Ahtisaari Instituutin Huippufoorumi

Presidentti Ahtisaaren kuvat: Tomas Whitehouse

Olemme päässeet viime vuosina todistamaan monia yhteiskuntaa, taloutta ja ympäristöämme myllertäviä tapahtumia ja kehityskulkuja. Monin tavoin verkottuvassa maailmassa myös me Suomessa olemme yhä enemmän tapahtumien keskellä, emme ”kaukana pohjoisessa”. Mitkä ovat juuri nyt kaikkein keskeisimpiä trendejä ja ilmiöitä, joihin tulisi kiinnittää huomiota? Mitkä ovat juuri tämän hetken tärkeimpiä ilon ja huolen aiheita yhteiskunnassamme? Tule mukaan kuulemaan presidentti Martti Ahtisaaren näkemyksiä näistä ajankohtaisista teemoista toukokuiseen Huippufoorumiimme.
 
Samassa tilaisuudessa keskustelemme tieteen ja koulutuksen roolista tulevaisuuden rakentajina. Kuulemme tieteen viimeaikaisista löydöksistä mm. kehitysbiologian ja langattoman tietoliikenteen sekä liiketalouden aloilla. Jaamme osallistujien kesken näkemyksiä koulutuksen tehtävistä ja merkityksestä yhteiskuntamme rakentamisessa. Mihin yliopistokoulutuksen pitäisi opiskelijoita ohjata ja johtaa? Mitä on tekoäly? Millaisia kommunikaatiojärjestelmiä ympärillämme on tulevaisuudessa? Mikä merkitys on ihmisten kohtaamisella kasvokkain ja virtuaalisesti? Tule mukaan ja osallistu keskusteluun yhdessä viiden huippuasiantuntijamme kanssa.
 

OHJELMA

14.00  

Kahvit - Tapahtuman luonteen vuoksi osallistujia pyydetään saapumaan paikalle viimeistään klo 14.15, ovet sulkeutuvat klo 14.30

14.30

Tilaisuuden avaus, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki

Presidentti Martti Ahtisaari: ”Maailma nyt: Yhteiskunta, talous ja ympäristö 2018”
Haastattelu: Elina Lehtinen CMI

Tiede ja koulutus tulevaisuuden tekijöinä -ajankohtaiskeskustelu: professori Kimmo Alajoutsijärvi, Customer Success Manager Karita Kasurinen, akatemiaprofessori Matti Latva-aho, kansanedustaja Tytti Tuppurainen ja professori Seppo Vainio

16.30

Päätössanat

Paikka: Oulun yliopisto, Saalastinsali, Pentti Kaiteran 1. Linkki opaskarttaan, karttaruutu E12

Ilmoittautumisesta saat tervetuloa-viestin sähköpostiisi noin viikkoa ennen tilaisuutta. Viesti on pääsylippusi tilaisuuteen, joten tulostathan sen mukaasi / esität kutsun puhelimelta saapuessasi.

Tilaisuuteen ei voi enää ilmoittautua!
 

Martti Ahtisaari

Presidentti Martti Ahtisaari on toiminut kansainvälisissä tehtävissä lähes koko työuransa, valtaosan siitä YK:n alaisissa tehtävissä. Presidenttikautensa päätyttyä vuonna 2000 hän perusti Crisis Management Initiative ry:n (CMI), joka on sittemmin kasvanut yhdeksi maailman arvostetuimmaksi järjestöksi rauhanvälityksen saralla. Tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään rauhan puolesta Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto joulukuussa 2008.


Kimmo Alajoutsijärvi

Kimmo Alajoutsijärvi on projektiliiketoiminnan (Universitetet i Agder, Norja) ja markkinoinnin professori (Jyväskylän yliopisto) professori. Hän on myös professori (distant position) Pietarin Higher school of Economics:ssa ja Huddersfieldin yliopistossa (UK). Aikaisemmin hän on toiminut mm. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun dekaanina. Hänen viimeisimmät tutkimuksensa käsittelevät erityisesti kauppakorkeakoulujen kehitystä globaaleilla liikkeenjohtamiskoulutuksen markkinoilla.


Karita Kasurinen

Karita Kasurinen on Oulun yliopiston alumni ja on uransa aikana toiminut tekoäly startup- yritysten liiketoiminnan kehittäjänä. Tällä hetkellä Kasurinen työskentelee Customer Success Managerina kansainvälisessä Iris.ai tiimissä, joka rakentaa tiedettä lukevaa AI-assistenttia. Yritys valittiin viime vuonna TOP 10 maailman innovatiivisimpien tekoälyfirmojen joukkoon. Työnsä ohella Kasurinen edistää yrittäjyyttä fasilitaattorina ja tapahtumien järjestäjänä mm. globaalissa Techstars-yhteisössä. 


Matti Latva-aho

Matti Latva-aho on akatemiaprofessori (tietoliikennetekniikka) Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications (CWC) -tutkimusyksikössä. Hänen tutkimuksensa keskittyy langattomiin tietoliikennejärjestelmiin, erityisesti 5G-verkkoteknologioihin ja muihin tulevaisuuden järjestelmiin. Latva-aho on julkaissut yli 350 kansainvälistä aikakauskirja- ja konferenssitutkimusartikkelia. Nokia Säätiön hallitus palkitsi Matti Latva-ahon vuonna 2015 Nokia Foundation Award –tunnustuspalkinnolla. Matti Latva-aho on suorittanut tekniikan tohtorin tutkinnon Oulun yliopistossa vuonna 1998.


Tytti Tuppurainen

Tytti Tuppurainen (sd.) on oululainen toisen kauden kansanedustaja.  Hän on eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Vuodesta 2015 lähtien hän on toiminut eduskunnan Saksa-ystävyysryhmän puheenjohtajana ja USA-ystävyysryhmän varapuheenjohtajana. Tuppurainen on YK-liiton puheenjohtaja ja Demarinaisten puheenjohtaja.  Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.


Seppo Vainio

Seppo Vainio on Oulun yliopiston kehitysbiologian professori biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa. Hän johtaa Pohjois-Suomen Borealis biopankkia sekä Oulun yliopiston tutkimusryhmiä Biocenter Oulu ja InfoTech Oulu. Vainion ryhmän tutkimusaihe on kehitysbiologisen kommunikaation mekanismit ja biosensorit. Vainio on johtanut Suomen Kulttuurirahaston Argumenta hanketta geenit ja yhteiskunta ja osallistunut hankkeeseen ihmisen kuolevaisuus . Vainio on toiminut myös Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksikössä ja FiDiPro -isäntänä.