Accessibility report

Jaana Karjalainen

Koulutuksen ja yrittämisen tasapaino

Yrittäjän on helppo uppoutua jatkuvassa muutoksessa olevaan haasteelliseen yritysmaailmaan. Usein puhutaankin Flow-tilasta, jossa työn imu aiheuttaa pysyvää mielihyvän tunnetta, kun osaaminen ja taidot vastaavat työn haasteita. Flow-tilassa omistaudutaan myönteisesti työlle mikä lievittää työn kuormittavuuden vaikutuksia. Työhyvinvointi on kuitenkin kokonaisuus, jossa yksi keskeinen tekijä on virikkeellinen vapaa-aika. Omalla kohdallani työn vastapainona ja voimanlähteenä toimivat mielekkäät harrastukset, joista tärkein on hevosharrastus. Tallilla kun ei puhuta työasioista, ei pohdita strategioita tai mietitä huomisen palavereita, vaan puheet keskittyvät hevosiin ja illan ratsastustuntiin. Tallilla vallitsee myös mahtava yhteisöllisyys ja me-henki, kun ryhmä samanhenkisiä ihmisiä jakaa jotain suurta ja yhteistä – kiinnostuksen hevosiin!

Virikkeellisen vapaa-ajan lisäksi tärkeä voimanlähde on oman työn hallinta ja osaamisen ylläpito. On huomattavasti stressittömänpää, jos osaaminen on työtehtävien tasolla. Nykypäivänä yksi tutkinto kantaa enää harvoin läpi koko työuran, joten jatkuva uuden oppiminen on välttämätöntä. Väittelin orgaanisen kemian tohtoriksi vuonna 1998, minkä jälkeen aloitin työurani tutkijana Sveitsissä. Vuosia myöhemmin huomasin, että olin ikään kuin huomaamatta ajautunut kemian tutkimus- ja tuotekehityksen parista ihmisten johtamiseen, kansainväliseen markkinointiin ja myyntiin ja lopulta jopa kemian alan yrittäjäksi. Toimenkuvani oli vuosien aikana muuttunut niin radikaalisti, että kokonaisvaltaiselle opintopaketille strategioista, johtamisesta ja talouden eri työkaluista oli syntynyt tilaus. Tämä siis huolimatta siitä, että maalaisjärjellä ja naisen logiikalla pärjää tosi pitkälle :)

Aloitin johtamis- ja strategiataitoja täydentävän opiskeluni yliopistolla suorittamalla Henkilöstöjohtamisen erikoistumisohjelman, joka luettiin jatkossa hyväksi Strategisen johtamisen eMBA-koulutusohjelmaan. Opinnoissa vierähti kaikkiaan yli 2 vuotta ja vietimme kurssikavereiden kanssa mukavia päätösjuhlia viime kesäkuussa.

Koulutus oli todella mielenkiintoinen matka strategisen johtamisen maailmaan. Opintoihin sisältyi pakollisia ja valinnaisia seminaarijaksoja essee-tyyppisine jaksotehtävineen, kuten esimerkiksi kustannuslaskentaa, vyörytystä suuntaan jos toiseenkin, kansainvälistymistä, innovaatiostrategiaa, strategisen kyvykkyyden mittaamista, syväjohtamista ja tärkeä itsetutkistelun paikka - 360 astetta ja kuinka kehittyä johtajana. Luennoitsijoita oli yliopistoista ja teollisuudesta ympäri Suomea. Opiskelimmepa myös Ranskan viinitilalla kansainvälisiä suhteitakin! Jaksotyöt ja eMB -lopputyön suuntasin oman yritykseni tarpeisiin. Koulutus antoi erinomaisia eväitä tulevaisuuden johtamiselle ja kehittymiselle rohkeaksi johtajaksi; on tärkeää pystyä säilyttämään intohimo omaan työhön ja löytämään tasapaino kiireisessä maailmassa.

Uuden oppimisen lisäksi yksi koulutuksen hienoimmista anneista on ollut eMBA-verkoston syntyminen. Embalaisten kanssa olemme tavanneet säännöllisesti ja pyrimme jatkossakin pitämään verkostoa yllä. Viime keväänä teimme matkan Lappsetin Tallinnan tehtaalle, tammikuussa (!) juhlimme pikkujouluja ja seuraavaksi tapaamme kesäpiknikillä Nallikarin dyyneillä.

Uuden oppiminen on kuin matka johonkin uuteen paikkaan, josta ei ole paluuta. Matkan jälkeen katselen maailmaa hieman eri silmin. Tämä koskee niin opiskeluja kuin harrastuksiakin. Ei ole onnella rajoja, kun lukuisten yritysten ja harjoitusten jälkeen saavuttaa hetkellisesti täydellisen tasapainon hevosen kanssa…

Jaana Karjalainen, toimitusjohtaja Pharmatory Oy, EMBA 2012