Saavutettavuusseloste

Tero Saksman

Nordic Spirit - The fifth element?

eMBA... useita vuosia kyseinen kirjainyhdistelmä pulpahteli alitajunnan virrasta aina silloin tällöin härnäämään rationaalisen ajatteluni prosessia. Vaikka Executive MBA-opintojen aloitus periaatteessa olisi kiinnostanutkin, olin tuttavapiiristäni kuultujen eMBAn vaatimaa työmäärää koskevien kauhutarinoiden jälkeen sivuuttanut syötteet alitajunnan kovalevyhäiriöinä. Eihän minulla, elämän ruuhkavuosissa elävällä nelikymppisellä, ole aikaa sitoutua eMBAn vaativaan työmäärään!

Heräte rationaalisen ajatteluprosessini uudelleenohjelmointiin tapahtui keväällä 2015, kun suuresti arvostamani liiketuttava kertoi lounastapaamisessamme innostuneesti omista eMBA-opinnoistaan ja niistä saamistaan lisätiedoista ja -taidoista. Lounaan lopuksi hän heitti puolivahingossa minulle haasteen toteamalla, että eikö Tero sinunkin olisi hyvä aloittaa omat opintosi? Spot on! Samana iltana marssin peilin eteen ja kävin palaverin itseni kanssa. Lyhyen keskustelun jälkeen päätös oli selvä, oikea aika ottaa haaste vastaan on juuri nyt! Seuraavaksi vähän haastavampi keskustelu perheen kanssa, mutta lopulta vihreää valoa tuli myös sen keskustelun tuloksena. Heti seuraavana päivänä marssin esimieheni puheille, joka varauksetta suhtautui ajatukseeni positiivisesti ja pyysi ottamaan henkilöstöjohtajamme mukaan valitsemaan minulle sopivinta koulutustahoa.

Myös henkilöstöjohtajamme innostui ajatuksesta ja teki ison työn käymällä läpi käytännössä kaikki Suomen eMBA-koulutusta tarjoavat sekä akateemiset että yksityiset opinahjot. Aika nopeasti totesimme, että haluamme lopulliseksi kouluttajaksi akateemisen talon, jolla olisi myös kansainvälinen akreditointi koulutusformaatistaan. Loppusuoralle valikoituivat Helsingin Aalto yliopisto, Jyväskylä ja Oulu, joista kaikki vaikuttivat kiinnostavilta vaihtoehdoilta. Oma asuinpaikkani oli valintahetkellä Kuopio, joten matkapäiviä tulisi lopullisesta valinnasta riippumatta jonkin verran. Laadukkaan koulutuksen saamiseksi olin kuitenkin valmis myös matkustamaan. Kesällä 2016 muutimme yhdessä perheen kanssa Kuopiosta Espooseen, mutta logistiikan kannalta liikkuminen Ouluun vain helpottui aktiivisen lentoyhteyden ansiosta.

Koulutuspaikan lopulliseen valintaan vaikuttivat kaksi asiaa:

  1. ”Gut feeling”; Ohjelmajohtaja Antti Kauppilan kanssa käytyjen alustavien keskustelujen jälkeen jokin hänen ja Oulun konseptissa teki positiivisen vaikutuksen, liekö 5th element ollut Oulun Nordic Spirit?
  2. Koulutuskonseptin joustavuus; esimerkiksi Aallon malliin verrattuna opintoja on Oulussa mahdollista jaksottaa useammalle vuodelle itselle parhaiten sopivan aikataulun mukaan.


Valintavaiheessa aikomukseni oli jaksottaa opinnot kolmelle vuodelle, koska operatiivisessa työympäristössä oli mm. digitalisaatiomurroksen takia paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja haasteitakin. Kun aloitin opinnot vuoden 2015 toisella vuosipuoliskolla, yllätyksekseni opintoihin löytyi hyvä rytmi ja sain yhdistettyä eMBA-lopputyöni tekemisenkin vuoden 2016 alusta alkaneeseen oman liiketoiminnan strategiaprosessiin. Hyvän opiskelurytmin löytymisen seurauksena sain valmistumispaperit käteeni marraskuussa 2016. Vastoin ennakkosuunnitelmia opintokokonaisuuden suoritukseen kuluikin siis kolmen vuoden sijaan noin vuosi. Kiitos onnistumisesta kuuluu ymmärtävälle lähipiirille sekä loistaville opiskelijakollegoille, joiden kanssa opiskelu oli todella hauskaa eikä ns. mailan puristus -vaihetta tullut eteen missään vaiheessa. Myös sekä yliopiston omat että vierailevat luennoitsijat ansaitsevat erityismaininnan. Omien kokemusteni pohjalta en pysty tekemään luennoitsijavertailua muihin yliopistoihin, mutta Oulun koordinoimana tarjolla oli erittäin korkeatasoista koulutusta ja olen kokonaisuuteen enemmän kuin tyytyväinen.

Vaikka kuluneen vuoden viikonloput ovat pääsääntöisesti kuluneet eMBAn kimpussa, jaksotöistä ja panostuksista saatu lisäarvo sekä omaan oppimiseen että käytännön työelämään ovat maksaneet jo nyt investoidut resurssit takaisin. Työelämän vaatimusten puolesta varsinaista hengähdysaikaa ei ole luvassa, mutta tulevina viikonloppuina on aika ottaa rennommin.

Lopuksi haluan vielä kerran kiittää Antti Kauppilaa isällisestä ja Pirjo Jaukkuria äidillisestä huolenpidosta, luennoitsijoita ajatuksia herätelleistä päivistä ja opiskelijakollegoita antoisista keskusteluista sekä ikimuistoisista hetkistä niin Oulussa kuin Lyonissakin! Pidetään Nordic Spirit -henkeä yllä missä ikinä liikummekaan!

Rauhallista Joulun odotusta ja loppuvuotta toivottaen,

Tero Saksman
EMBA
EVP, IT Transformation, Enfo Oyj