My Blog – 10 vee

10.4.2018

My Blog – 10 vee

Kuva. Wikimedia Commons, Ulli Purwin. Mega-Blumenbeet oberhalb des Botanischen Gartens anlässlich des 10jährigen Bestehens 2011.

2008

Oulun Kärpät voitti jääkiekon Suomen mestaruuden huhtikuussa 2008 Oulun jäähallissa peittoamalla Espoon Bluesin maalein 5-1. Mestaruusjoukkueessa oli kolme maalivahtia, kymmenen puolustajaa ja viisitoista hyökkääjää eli yhteensä kaksikymmentäkahdeksan pelaajaa – mutta osana paljon laajempaa Kärppä-organisaatiota.

Kaukaisin tietoon tullut tapaus keväältä 2008 lienee ollut ensimmäisen ihmisten koskaan Marsin pohjoiselle napa-alueelle lähettämän Phoenix-luotaimen laskeutuminen punaisen planeetan pinnalle. Siinäkin oli silti meille suomalaisille varsin läheinen asia, Ilmatieteen laitoksen toimittama painemittari.

Mitä tekemistä näillä on Martti Ahtisaari Instituutin kanssa? Olemme näkyneet ja toimineet huhtikuusta 2008 alkaen kymmenen vuotta maailmalla, vaikkakaan emme ainakaan vielä toistaiseksi ulkoavaruudessa. Kotikenttämme ja -yleisömme eivät silti ole juuri Raksilan  Oulun Energia Areenaa kauempana.  Tiimimme on osa Oulun yliopiston ja sen kauppakorkeakoulun isompaa organisaatiota.

2018

Instituutin tarjoamassa koulutuksessa kansainvälisyys on ulottunut erilaisina tarjoamina muun muassa Lähi-Itään, Aasiaan ja Keski-Eurooppaan. Olemme myös omasta puolestamme hankkineet koulutuskumppaneita ulkomailta. Instituutin aluksi koordinoimat kansainväliset maisteriohjelmat ovat nyt vakiintunut osa kauppakorkeakoulun toimintaa ja sellaisina koko Oulun yliopiston vetovoimaisimpia.

Erittäin tärkeitä ovat olleet yhteishankkeet, joissa monet paikalliset yritykset ja tutkimusyksikötkin ovat saaneet suoran kytkennän kansainvälisiin verkostoihin. Oulun seudun vahvan T&K-perustaisen ja laajasti kansainvälisen ICT-ekosysteemin kohtaaman muutoksen jälkeen tällä on ollut mielestäni suuri merkitys varsinkin uusille, mutta myös vakiintuneille yrityksille.

Tutkimusrahoituksen mekanismit ja ohjelmat, rahoittajien organisaatiot ja tutut nimetkin ovat muuttuneet. Se  kuvastaa osaltaan uusia tai ainakin erilaisia näkemyksiä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tavoitteista ja keinoista. Instituutti on ehtinyt kokea näitä muutoksia roppakaupalla, ns. SHOK-ohjelmista Tekesin strategisiin avauksiin ja kahdenkeskisiin tilausprojekteihinkin. Liiketoiminnan ja talouden korkeatasoiselle tutkimusosaamiselle on silti ollut jatkuva ja kasvava tarve.

Martti Ahtisaari Instituutti on ollut näkyvästi osallinen myös paikalliseen ja alueelliseen kehitykseen. Esimerkkejä ovat Oulun Innovaatioallianssin OIA:n yhteistyö,  Business Kitchenin perustaminen ja toiminta sekä yhteistyö alueellisten kumppaneiden kanssa. Sellaisia ovat muun muassa Oulun Kauppakamari, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät, Oulun kaupunki sekä VTT:n ja muiden sektoritutkimuslaitosten yksiköt.

Instituutin tekemän alueellisen yhteistyön näkyvin brändituote lienee Business Kitchen siihen liittyvine monine toimintoineen. Keittiön piirustukset laadittiin Turning ideas to business -palvelussa, jonka OIA:n yhteinen tulevaisuuden internetin CIE-keskus lanseerasi, sekä varsinkin instituutin Oulu Growth Laboratory -tutkimusryhmässä. Ne olivat uuden aikakauden airueita. Oulun kaupungin, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston keittiöhenkilökunta loihti sittemmin useilla eri resepteillä jokseenkin hämmästyttäviä tarjottavia monelta osin ennen kokemattomiin pöytiin.

Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta saatu tuki teki keittiön ja ruokasalinkin varustamisen ja kehitystyön mahdolliseksi. Tulokset ovat kaikkien nähtävissä Linnanmaalla yliopiston Tellus Innovaatioareenalla, mutta myös niissä monissa ihmisissä fukseista senioriprofessoreihin ja yrittäjiin, jotka ovat keittiön kautta uutta tulevaisuutta luoneet.  Olen ilahtunut myös Business Kitchenin liepeille rakennetusta koko yliopistolle suunnatusta yrittäjyyden sivuainekokonaisuudesta. Tiedot, taidot ja kokemukset tulevat siinä yhteen ja se kiinnittyy koko maakunnan yrittäjyyskasvatusstrategiaan.

2028

Mitä seuraava vuosikymmen tuo tullessaan meille ja muille? Sitä emme valitettavasti tai onneksi täsmälleen tiedä, mutta eri tulevaisuuksien ennakointiin meillä on hyviä eväitä ja asiantuntijoita koulutetuista tulevaisuuden tutkijoista lähtien.

Veikko Seppänen
Martti Ahtisaari Instituutin johtaja