Muuttuva maailma on mahdollisuus!

On selvää, että tällä hetkellä maailma muuttuu koko ajan ja erityisen nopeasti. Epävarmuutta on enemmän kuin aikoihin, mikä lisää ihmisten ja yritysten huolia tulevaisuudestaan. Yhdysvaltalainen Scott Santens kirjoitti vuonna 2016 Boston Globe -sanomalehdessä, että ”mikään työ, jota me ihmiset nykyään teemme, ei ole enää turvassa muutokselta”. Pitkälti sama koskee talouselämää ja liiketoimintaa: uudet teknologiat, ”suuri data”, digitalisaatio, keinoäly jne. muuttavat liiketoiminnan luonnetta lähes jokaisella toimialalla jopa radikaalisti. Esimerkiksi emme kovin hyvin ja syvällisesti vielä ymmärrä ns. ”supertähtiyritysten”, kuten Amazon ja Alphabet, merkitystä ja vaikutusta makrotaloudelle ja kilpailulle.   

Kauppakorkeakoulun näkökulmasta yhteiskuntien ja talouden perustavanlaatuiset muutokset luovat pelon sijasta paljon jännittäviä mahdollisuuksia: parempi on mennä eteenpäin kuin ”jäädä tuleen makaamaan”. Olemme pienehkö pohjoisessa sijaitseva kauppakorkeakoulu, mutta markkinat, joilla kilpailemme, ovat kansainväliset. Saimme vuonna 2019 jo toisen kerran seuraavaksi viideksi vuodeksi merkittävän kansainvälisen Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) akkreditoinnin. Akkreditointi on kilpailuvaltti. Se merkitsee, että toimintamme on laadukasta sekä koulutuksessa että tutkimuksessa. Akkreditointi ei oikeuta meitä ”jäämään laakereille lepäämään”. Esimerkiksi maapallon pohjoisten alueiden taloudellisen merkityksen tuntuva voimistuminen avaa meille, yhtenä maailman pohjoisimmista kauppakorkeakouluista, mitä moninaisimpia mahdollisuuksia, jos ei aivan lähitulevaisuudessa, niin ainakin hiukan pidemmällä aikavälillä.

Erinomaisen liiketoimintakoulutuksen yhtenä tärkeimpänä takeena on laadukas tutkimus. Useasti kauppakorkeakoulujen tutkimuksen korkeaa kansainvälistä laatua mitataan niillä julkaisuilla, jotka ovat ilmestyneet Financial Times -sanomalehden ns. FT50 -listan tieteellisissä aikakauskirjoissa. Tutkijoillamme on näitä julkaisuja merkittävä määrä, ja mikä ilahduttavinta, julkaisut eivät enää näytä keskittyvän vain muutaman tutkijamme harteille.

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu on päättänyt yhdessä yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan kanssa rakentaa liiketoiminta-analytiikan tutkinto-ohjelman. Ohjelman yksityiskohtainen suunnittelu on käynnissä. Tällainen ohjelma vastaa ”maailman muutoksesta” johtuvaan kysyntään. Mutta mikä parasta, pystymme rakentamaan ohjelman, jossa on tarjolla molempien tiedekuntien parasta erityisosaamista ja sisältöä. Kansainvälinen kilpailu analytiikan ohjelmissa on kovaa. Omaleimaisuutemme on selkeä etu, jolle on hyvä rakentaa kansainvälisesti kilpailukykyinen ohjelma.

Uskon, että kansainvälisyytemme ja sopeutuminen niin kilpailun paineessa kuin muutenkin uuteen ja lyhyellä aikavälillä odottamattomiin muutoksiin, hyödyttää myös kaupunkimme ja alueemme talous- ja liike-elämää. Vaikka olemme puolen Suomen kauppakorkeakoulu, suuntaamme katseemme paljon pidemmälle.

Mikko Puhakka
Dekaani
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu