Liikesivistysrahasto 100 vuotta Oulun juhlaseminaari

 Datatalous: Mahdollisuus, utopia vai dystopia?

Tiedon määrä ja taloudellinen merkitys kasvavat. Tiedon omistajat ja käyttäjät ovat mielestään kukin tahoillaan vallankahvassa. Globaaleilla jättiyrityksillä on paikoin monopolin piirteitä, mutta myös pienemmillä, ketterillä ja innovatiivisilla toimijoilla on markkinamahdollisuutensa ja käyttäjillä yhä suurempi merkitys tuottajina. Onko datatalous Suomelle mahdollisuus, ihanne vai uhka? Miten yrityksemme voivat menestyä globaaleissa verkostoissa? Mitä on datatalouden vastuullisuus? Tule Liikesivistysrahaston 100-vuotisjuhlavuoden Datatalous-seminaariin kuulemaan alan huippuasiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelemaan näistä päivänpolttavista ilmiöistä.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Liikesivistysrahasto, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu ja Martti Ahtisaari Instituutti.

Aika: Torstai 26.9.2019 klo 13.00 - 16.15
Paikka: Oulun yliopiston päärakennus, Saalastinsali, Pentti Kaiterankatu 1, Linnanmaa

Ohjelma:

  •     13.00 Liikesivistysrahasto 100 vuotta: juhlakahvit Saalastinsalissa
  •     13.45 Jouko Niinimäki, rehtori, Oulun yliopisto: Tervetuloa
  •     Johanna Vesterinen, toimitusjohtaja, Liikesivistysrahasto: ”Liikesivistysrahasto 100 vuotta tulevaisuuden hyväksi”
  •     Marko Ahtisaari, johtaja: ”Datatalous: mahdollisuus, utopia vai dystopia?”
  •     Janne Järvinen, Vice President, VTT: ”Datatalouden vaikutukset ihmisen näkökulmasta”
  •     Satu Nätti, professori, Oulun yliopisto: ”Datatalous ja asiakkuuden muuttuva luonne”
  •     Jyrki Wallenius, professori emeritus, Aalto yliopisto: "Teknologiset megatrendit ja niiden vaikutus yhteiskuntaan"
  •     Yleisö ja alustajat: keskustelu aiheesta
  •     16.15 Tilaisuus päättyy

Ilmoittaudu tästä

Marko Ahtisaari: Datatalous: mahdollisuus, utopia vai dystopia?

Marko Ahtisaari on yrittäjä ja sijoittaja. Hänellä on pitkä kokemus kansainvälisissä liikkeenjohdon tehtävissä Suomessa ja ulkomailla, yrityksissä kuten Nokia, F-Secure, Sync Project ja Artek. Hän toimii myös MIT yliopiston Media Labissa ja on vuosien 2019-2020 Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja.

Johanna Vesterinen: Liikesivistysrahasto 100 vuotta tulevaisuuden hyväksi

Johanna Vesterinen on Liikesivistysrahaston toimitusjohtaja vuodesta 2011 lähtien. Hän on toiminut kansainvälisessä rahoitus- ja yritysmaailmassa 15 vuotta sekä lukuisissa luottamustehtävissä suomalaisessa säätiömaailmassa. Vesterinen on koulutukseltaan Kauppatieteiden tohtori Helsingin kauppakorkeakoulusta.

Liikesivistysrahasto on toiminut kauppatieteellisen tutkimuksen ja osaamisen suunnanantajana vuodesta 1919 lähtien ja kauppatieteellisen tutkimuksen ja osaamisen suunnanantajana sadan vuoden ajan. Juhlavuonna 2019 Liikesivistysrahasto kutsuu ystävänsä ja ympäröivän yhteiskunnan mukaan määrittämään liikesivistyksen suuntaa seuraavalle sadalle vuodelle.

Janne Järvinen: Datatalouden vaikutukset ihmisen näkökulmasta

FT Janne Järvinen on Tietolähtöiset Ratkaisut -tutkimusalueen johtaja VTT:llä. Jannella on yli 25 vuoden kokemus ohjelmistotuotannosta useista eri näkökulmista – ohjelmoijasta tuotekehityksen vetäjään niin pienissä kuin suurissa yrityksissä. Järvinen on myös ollut vuosien varrella aktiivinen tutkimustyössä kotimaassa ja ulkomailla. Hän johti mm. suurta kansallista Need4Speed (www.n4s.fi) hanketta ja on toiminut useassa EU:n puiteohjelmahankkeessa. Hän on IEEE:n jäsen ja on väitellyt ohjelmistotuotannosta Oulun Yliopistosta (2000). Maailman muuttaminen tekoälyn avulla yhdessä Suomen Tekoälykeskuksen (www.fcai.fi) kanssa kuuluu Järvisen nykyisiin mielenkiinnon kohteisiin. Suomen Akatemia hyväksyi hiljattain FCAIn yhdeksi Suomen kuudesta Lippulaivahankkeesta.

Satu Nätti: Datatalous ja asiakkuuden muuttuva luonne

KTT Satu Nätti  on Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun markkinoinnin professori. Hän on tutkimuksessaan keskittynyt erityisesti organisaation asiakasorientaation kehittymiseen vaikuttaviin tekijöihin - sekä eri alojen yrityksissä että julkisen sektorin organisaatioissa.

Jyrki Wallenius: Teknologiset megatrendit ja niiden vaikutus yhteiskuntaan

Jyrki Wallenius on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun emeritusprofessori. Hän on myös toiminut Helsingin kauppakorkeakoulun vararehtorina ja MBA-johtajana sekä ollut vierailevana professorina Yhdysvalloissa yli viisi vuotta. Hän on keskittynyt tutkimuksessaan päätöksenteon probleemoihin, ja kirjoittaa parhaillaan aiheesta kirjaa yhdessä kollegansa kanssa.

Marko Ahtisaaren kuva: Lehtikuva/Jarno Mela