Avaruuskampuksen tulevaisuusskenariointi

25.4.2018

Avaruuskampuksen tulevaisuusskenariointi

Ilmatieteen laitos ja Oulun yliopisto ovat sopineet yhteistyön tiivistämisestä Sodankylän avaruuskampuksella

Sodankylässä sijaitsevat sekä Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus, josta vastaa Ilmatieteen laitoksen avaruus- ja kaukokartoituskeskuksen johtaja Jouni Pulliainen, että Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio, jota johtaa Esa Turunen.

Oulun yliopistossa  avaruuskampuksella tehtävä tutkimus on osa strategista keihäänkärkeä Maan ja lähiavaruussysteemin sekä ympäristön tutkimus. Ilmatieteen laitoksen avaruustoiminta keskittyy kaukokartoitus- ja sääsatelliittien hyödyntämiseen sekä avaruussään, maan ja muiden planeettojen kaasukehäprosessien tutkimukseen. Arktisen avaruuskeskuksen kehittäminen on yleisemmin olennainen osa Suomen avaruusstrategiaa.

Avaruuskampukseen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia ovat muun muassa kaukokartoitus ja satelliittiaineistojen hyödyntäminen, 5G ja älyliikenne, arktinen radiotiede ja avaruustilannekuva, satelliittitomografia, suurtehotutkat, satelliitit ja revontulimatkailu.

Arktinen geoinnovaatiokeskus Arctic Geoinvest, Oulun yliopisto ja Ilmatieteen laitos järjestivät 12.4.2018 avaruuskampuksen tulevaisuusskenarioinnin, jonka erityisenä kohteena olivat liiketoimintamahdollisuudet 2020-luvun alkuun mennessä. Siihen osallistui mainittujen tahojen ohella yritysten, julkisten toimijoiden ja muiden tutkimuslaitosten edustajia. Skenarioinnin vetäjänä toimi Petri Ahokangas Martti Ahtisaari Instituutista.

Lisätietoja:
Merja Aikio-Paavola, Merja.Aikio-Paavola[at]businesslappi.fi
Petri Ahokangas, Petri.Ahokangas[at]oulu.fi