Saavutettavuusseloste

EMBA News - Tukiäly renkinäsi tänään – tekoäly pomonasi huomenna?

Tulet lähivuosina saamaan työtiimiisi  uudenlaisen jäsenen – tekoälyn. Jo tänään sinulla on käytössäsi tekoälyn ensimmäinen sukupolvi, tukiäly. Tukiäly auttaa tiedon etsinnässä, jäsentämisessä, analysoinnnissa ja päätöksenteossa sekä vähentää rutiinityön osuutta työkuormassasi. Tukiäly auttaa lääkäreitä diagnoosin teossa ja yrityksissä se on otettu mukaan johtoryhmän toimintaan. Kyse on kuitenkin vielä tukiälystä, sillä vastuu työn tuloksista on sinulla, ei tukiälyllä. Ottamalla tukiälyn rengiksi tuet siis omaa urakehitystäsi ja lisäät työsi tehokkuutta ja tuottavuutta. Hyvä!

Tekoälyn tulo työtiimeihin avaa scifimäisiä tulevaisuudennäkymiä. Douglas Adams esitteli jo 1970-luvulla kirjassaan Linnunradan käsikirja liftareille Marvinin, ensimmäisen prototyypin robotista jolla oli Aito Inhimillinen Persoonallisuus, toki pienten lastentautien kera. Seuraavassa vaiheessa itsenäiset tekoälysovellukset ottavat siis hoitaakseen osan työtiimisi tehtävistä ja nousevat rengistä kollegaksi. Pian sen jälkeen tekoälystä tulee esimiehesi, jonka kanssa käyt loputonta kehityskeskustelua. Hyvänä puolena tässä on raportointitarpeen pieneneminen, koska tekoäly tietää joka tapauksessa muutenkin mitä teet tai jätät tekemättä.

Tekoälyn nousujohteinen urakehitys työpaikallasi edellyttää lainsäädännöllisiä muutoksia ja johtaa yhteiskunnalliseen sekä kulttuuriseen vallankumoukseen. Sille – vai pitäisikö sanoa hänelle – on ilmeisesti annettava jossakin vaiheessa ainakin jonkinlainen oikeustoimikelpoisuus ja vastuu tekemisistään, ehkä jopa poliittisia oikeuksia? Toivottavasti tekoäly saa samalla myös sopivassa määrin persoonallisuutta, alaistaitoja ja johtajaominaisuuksia. Luovuudesta ja oma-aloitteisuudesta puhumattakaan, vaikkakaan ei toki heti alkuvaiheessa tietenkään. Samalla kun pohdit miten johdat ja motivoit tiimiäsi jossa on jäseninä ihmisiä ja tekoälyjä, ihmettelet uudella tavalla monikulttuurisen tiimisi dynamiikkaa.

Ruotsalainen tv-sarja Hubotit – melkein ihmisiä nosti erinomaisella tavalla esiin ihmisten ja ihmisten kaltaisten androidien eli hubottien välisen vuorovaikutuksen eettis-moraaliset henkilötason ja yhteiskunnallisen tason haasteet. Onko tekoäly tasa-arvoinen ihmisten kanssa yhteiskunnallisesti? Pidänkö itseäni tasa-arvoisena tekoälyn kanssa? Minkälaisiin suhteisiin tekoälyn kanssa voinkaan ajautua? Yhteiskunnan näkökulmasta on myös ratkaistava kuinka tekoälyä palkitaan ja verotetaan.  

Palataanpa scifistä nykypäivään. Tämän päivän uutta aaltoa ovat vasta oppivat algoritmit ja syväoppiminen eli tukiäly. Ja kehittyvissä tekoälyissä on vielä arveluttavia piileviä valuvikoja ja kasvatuksellisia haasteita, kuten Microsoftin ja Googlen tekoälykokeilut ovat osoittaneet. Luovuuttakaan ei vielä ole onnistuttu mallintamaan kunnolla, joten itsenäisestä tekoälystä ei voida puhua. Huh! Toistaiseksi olet siis turvassa... Vai hetkinen! Olisiko niitä sittenkin päässyt ujuttautumaan...

KTT Petri Ahokangas, Oulun kauppakorkeakoulu, Martti Ahtisaari Instituutin Futuralis-tutkimusryhmän vastaava